Flexitarier Flexivoor Flexibele Vegetarier

Wikipedia over Flexitarier Flexivoor Flexitarisme

Flexitarisme is een dieet waarbij men één of meer dagen in de week geen vlees eet. Een verwante term is semi-vegetarisme of een flexibele vegetarier.

Flexitarisme is in opkomst omdat veel mensen weliswaar minder vlees willen gaan eten, maar het moeilijk vinden om vlees en vis volledig te laten staan. Mensen kunnen bijvoorbeeld voor zichzelf uitsluitend vegetarisch koken, maar het sociaal wenselijk vinden om een aangeboden maaltijd met vlees en/of vis niet af te slaan.[1]

Begin juni 2012 bleek uit onderzoek van Motivaction dat het aantal flexitariers fors is gegroeid. Het aantal bewuste flexitariërs is in 2012 toegenomen van 22 procent naar 35 procent en Nederlanders zijn minder vaak vlees gaan eten.[2] Overigens bleek uit gelijktijdig onderzoek van het LEI van de Wageningen Universiteit dat ondanks het groeiende aantal vegetariërs en flexitariërs de totale vleesconsumptie in Nederland niet is gedaald.[3]

In het buitenland is de term ook in zwang, alhoewel de definitie daar iets strikter is. De Amerikaanse definitie is degene die in Engelstalige landen het meest wordt gebruikt en komt neer op: 'iemand in hoofdzaak vegetarisch eet, maar incidenteel vlees en/of vis eet'.

In 2003 koos de American Dialect Society het woord flexitarian als handigste woord van het jaar.
Hun definitie : Flexivoor of flexitarier is een vegetarier die af en toe vlees eet.

Vlaams infocentrum land en tuinbouw VILT

Ongeveer negen op tien Belgen eet frequent vlees.
Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing introduceert voor deze groep het nieuwe begrip ‘flexivoor’.
Met de trendy term wil VLAM consumenten aanspreken om bewust te kiezen voor lokale vleesproductie.
Kwaliteitslabels voor lokaal, dier- en milieuvriendelijk geproduceerd vlees geven hen de garantie op veilig, lekker, voedzaam en tevens verantwoord vlees. (???)

Het woord ‘flexivoor’ is een combinatie van ‘flexibel’ en ‘carnivoor’ en is in 2011 ontstaan als variant op het woord ‘flexitariër’. Een flexivoor is iemand die kiest voor een gevarieerde voeding en vlees flexibel afwisselt met vis, vegetarische maaltijden en andere alternatieven.

Bron : Vilt (Vlaams infocentrum land en tuinbouw)

Bedenking : Is dit een gesubsidieerde poging om de vleesconsumpite van eigen bodem enigzins op peil te houden ?

Ecotaks op Vlees en Vis in Nederland

Wie in Nederland vlees of vis koopt, zal daar binnenkort meer voor moeten betalen. Dat komt omdat het Nederlandse ministerie van Milieu 'vlees en vis' door hun hoge CO2-uitstoot onder het btw-tarief van 19 procent wil brengen. (12-01-2010)
Iedereen vegetarier

Chlorella en Spirulina zijn waardevolle bio eco vlees alternatieven

Chlorella bestellen in Brainfit Gezondheidswinkel

Bestellen gezondheidswinkel

Bestellen in Mobiele Shop